Thuisnetwerk

Een goed thuisnetwerk: Wat houdt dit nu eigenlijk in?

Internet:

U heeft een internetaansluiting bij uw provider aangeschaft. Dit kan Ziggo, KPN, Tele2 of nog zelfs één van de vele andere aanbieders zijn. Dit zijn Internet Service Providers. Zij brengen over de kabels (koper, coax of glasvezel) het internet bij u naar binnen, waar een modem het signaal opvangt en verdeelt over uw toestellen.

Tot daar gaat ook uw provider. Zij sluit uw toestellen niet aan, hier dient u zelf voor te zorgen. Vaak is er wel heel veel uitleg aanwezig om u in de basis te kunnen helpen. Echter het toepassen op uw persoonlijke situatie is niet mogelijk, daar ieder zo zijn persoonlijke wensen hierin heeft.

Thuisnetwerk:

Een thuisnetwerk is het geheel van al uw apparaten die met elkaar communiceren. Dit kan zowel bekabeld (ethernet, HDMI, USB, etc... ) als draadloos (WiFi, Bluetooth, NFC, etc...). Het is geen voorwaarde dat deze apparaten ook op het internet moeten kunnen. Het tonen van uw foto's, die u op de telefoon heeft staan, op de televisie heeft geen internetverbinding nodig, maar wel een netwerkverbinding.

Elke verbinding, zowel bekabeld als draadloos, heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Als deze eigenschappen goed worden benut, dan heeft u een goed thuisnetwerk. Hoewel WiFi steeds beter wordt, is het bijvoorbeeld niet de beste keuze bij het streamen van films in HD-kwaliteit. Het kan wel, maar het kan beter! Via de kabel is er veel meer bandbreedte (de hoeveelheid data die in 1 keer verzonden kan worden) en is de verbinding ook zeker. Geen stoorzenders of andere apparatuur die graag van de WiFi gebruik wil maken.

Een mobiele telefoon is daarentegen uitstekend geschikt om via WiFi te verbinden met het internet. Echter hiervan zijn er al snel wat meer in het huishouden, laat staan als er visite is!

Veiligheid:

En daar komen we bij het volgende punt aan. Natuurlijk kunt u uw vrienden, kennissen en familie vertrouwen! Echter is voorkomen beter dan genezen. Een goed thuisnetwerk dient ook goed beveiligd te zijn. Als u uw gasten via uw thuisnetwerk toegang geeft tot het internet, kunnen zij potentieel bij uw bestanden. Ook van buitenaf kan men uw data inzien. Nu bent u niet zo interessant (hoop ik) voor de buitenwereld, echter zijn er wel bepaalde dreigingen waar u absoluut rekening mee dient te houden. Ik zal er op 3 ingaan die momenteel "hot" zijn en waar u wellicht van gehoord heeft, maar niet van beseft dat het u ook kan treffen en wat het voor gevolgen kan hebben:

Hoogstad Netwerk en Domotica is gespecialiseerd in de aanleg, beveiliging en onderhoud van uw thuisnetwerk. Graag ga ik dan ook met u een vrijblijvend persoonlijk gesprek aan om met u de mogelijkheden door te nemen. Neem daarom nog vandaag contact op en maak zo uw Thuisnetwerk een netwerk om bij thuis te zijn!