Ransomware

Een zeer schadelijke trend die momenteel de kop opsteekt is Ransomware. Letterlijk vertaald: Gijzelprogramma. Het doet dan ook precies wat de naam betekent. De betreffende software gijzelt uw computer, of beter gezegd: Uw data! Foto's, films, documenten, alles wordt op een dusdanige manier versleuteld dat u uw bestanden niet meer kunt openen. De originele bestanden worden verwijderd en u krijgt de methode om de bestanden weer vrij te geven als u maar voldoende betaald. De makers en verspreiders van deze software zijn ook keihard: Niet betalen binnen de gestelde termijn: Alles weg.

Dat ransomware niet meer weg te denken is en daadwerkelijk een serieuze bedreiging, blijkt wel uit het feit dat er een heel document is opgesteld door toonaangevende organisaties: CERT-BE, NCSC-UK, Digital Trust Center (DTC), Universiteit Maastricht, Z-CERT, De Volksbank, Achmea, Ahold Delhaize, ASML, KPN, Heineken en de Politie. Zij hebben een factsheet gemaakt, waarin u van alles kunt vinden over deze praktijken. Het document telt slechts 8 pagina's, een aanrader om dit door te nemen om u in ieder geval bewust te worden van dit gevaar.

U kunt merken wanneer u deze software heeft gedownload, doordat de computer ineens extreem traag wordt. Echter kan dat ook cryptominen zijn of iets anders, waardoor u niet gelijk gealarmeerd wordt. Gelukkig zijn er al methodes om de bestanden weer terug te halen, zonder te betalen. Maar dat is vaak een lang en intensief proces.

Tip: Maak altijd een back-up! Zet deze niet op dezelfde harde schijf, maar op een andere schijf buiten het systeem. Leg deze schijf in een kluis en uw bestanden zijn (bijna) altijd veilig.

Daarnaast kan Hoogstad Netwerk en Domotica u adviseren hoe u het beste een back-up kan maken. Ook kan ik het voor u onderhouden en naar uw persoonlijke wensen inrichten. Lees bij Dataverlies welke oplossing wij u bieden en neem vrijblijvend contact met ons op.